0 Läs mer >>
Baconbiffar med klyftpotatis och lime aioli
 
 
Vi fick burgare över från bakisdagen och aioli från räkfrossan, de fick inspirera dagens middag.
 
Ingredienser 2 port.
 
2 baconburgare
4-6 potatisar
Hemmagjord lime aioli
Fryst broccoli
Sallad
1/2 päron
1/2 rödlök
2 morötter
Olivolja
Smör
Havssalt
Äppelcidervinäger
Vitvinsvinäger
 
Hemmagjord lime aioli
 
Gör aiolin några timmar innan ni ska äta. Blanda 2 dl majonäs med 2 rivna eller pressade vitlöksklyftor och skal samt saften från 1/2 lime. För att göra egen majonäs blanda två äggulor med 1 tsk dijonsenap och 1 msk vitvinsvinäger. Ta fram elvispen och vispa stegvis i 2 dl rapsolja i en tunn stråle, vispa bara ner lite i taget så att majonäsen inte skär sig. Smaka av med salt och peppar.
 
Tillaga
 
1. Klyfta potatisen på längden sprinkla över havssalt och olivolja sätt in i ugnen på 225 grader i 20-25 minuter.
 
2. Skala och skiva morätterna, strimla salladen, skär päronet och rödlöken i halvmånar smaka av med salt peppar, äppelcidervinäger och vitvisvinägern.
 
3. Koka upp vatten och sjud broccolin ett par minuter häll av vattnet och smält smöret i den varma kastrullen. Häll tillbaka broccolin och salta lätt.
 
4. Värm burgarna genom att steka eller i micron
 
Restmat  kan vara de bästa som finns, ofta enkelt och fort att laga och vanligtvis godare när de fått stå och dra i sig mer smak under nått dygn.
 
Delade meningar om dagens maträtt då jag är mer en vitlöksälskare än pojkvännen.
Betyg jag:10/10 pojkvännen 7,5/10rester
 
 

Restmat hos Sackis - ...

0 Läs mer >>
 
Vardagslyx med räkor!
Simpel och Gud så lyxig kvällsmat men vi saknade en guacamole! Perfekt avslut på julledigheterna.
 
Ingredineser 2 port
 
800-1000 g räkor
rostat bröd
2 kokta ägg
smör
hemmagjord limeaioli
superfräscht gurkvatten
 
1. Låt gärna räkorna tina i kylen, de tar ca 24 h.
 
2. Gör aiolin några timmar innan ni ska äta. Blanda 2 dl majonäs med 2 rivna eller pressade vitlöksklyftor och skal samt saften från 1/2 lime. För att göra egen majonäs blanda två äggulor med 1 tsk dijonsenap och 1 msk vitvinsvinäger. Ta fram elvispen och vispa stegvis i 2 dl rapsolja i en tunn stråle, vispa bara ner lite i taget så att majonäsen inte skär sig. Smaka av med salt och peppar.
 
3. Skiva 3-4 tunna ingefärsskivor, dela en lime i klyftor och skiva i ett par skivor gurka. Täck med is och fyll  med vatten,
 
4.Rosta brödet under tiden ni skalar för att de ska hålla sig varmt, tävla om vem som kan bygga högst räktorn och njut av vardagslyxen!
 
 
 
Vi frös ner skalen för att använda som bas för räksoppa, de kanske blir nästa vecka.
 
Räkor får alltid 10/10

Räkfrossa

0 Läs mer >>
Sista dagen innan jobbet drar igång igen också firar vi med att ligga och dra länge i sängen äta sen brunch och titta på Homeland.

Ingredienser 2 port.

4 brödskivor
1 paket bacon
1 tomat
Ett par blad sallad
Det är orginalingredienserna
Vi pimpade med hemmagjord majonäs, rester från gårdagens kalkon och rödlök.

1. Stek brödskivorna i smör och olja eller rosta.

2. Stek baconet

3. Blanda två äggulor med 1 tsk dijonsenap och 1 msk vitvinsvinäger. Ta fram elvispen och vispa stegvis i 2 dl rapsolja i en tunn stråle, vispa bara ner lite i taget så att majonäsen inte skär sig. Smaka av med salt och peppar.

4. Skiva tomaten och salta lätt.

5. Bre majonäs på bägge skivorna lägg sallad underst sen bacon och kalkonen, tomat och så sallad igen och överst sista brödskivan. Skiva mackan på diagonalen och hugg in!
 
Sackis BLT-macka får betyg 9/10

Brunch med BLT och Ho...

0 Läs mer >>
Syrligt, härligt syrligt! En fräsch rätt helt enkelt.
Jag använde stektermometer (70 grader) och brynde (Böjning på bryn?) först kalkonbiten för att sedan koka färdigt den i limesåsen, filén var dock för tjock och blev inte jämt genomstekt, till nästa gång ska jag se till att vända på kötttbiten under koktiden eller ev. använda lock.
 
Kalkonfilé med lime och ingefärssås serverad med glasnudlar och sugarsnaps
 
Ingredienser 2 port.
 
Kalkonfilé ca 400 g
1 lime
1 cm ingefära
1 tsk Green curry paste
2 dl crème fraiche (jag använde laktosfri, funkade lika bra)
1/2 hönsbuljong tärning
2 tsk fisksås
2 dl vatten
 
1/2 paket glasnudlar
150 g sugar snaps
 
Tillaga
 
1. Krydda filén, jag använde salt och svartpeppar lite muskot och torkad koriander. Värm smör och olivolja i en stekpanna och bryn kalkonen på hög värme ca 5 per sida.
 
2. Koka upp vatten i en kastrull
 
3. Tillsätt créme fraichen i stekpannan, blanda i vatten, buljongtärning, currypaste och fisksås. riv i ingefäran och skalet av limén, undvik de vita på skalet annars blir de beskt, dela limén på två och pressa i juicen. Låt koka ihop på medelvärme under lock tills köttets innertemperatur visar 70 grader.
 
4.Ta upp köttbiten och låt vila någon minut i folie.
 
5. Salta de kokande vattnet och lägg i glasnudlar och sugarsnaps, koka ca två minuter. 
 
 
Jag smaksatte nudlarna med den här sallladsdressingen som mamma hittat på en restaurang, men de går lika bra med fisksås och lite olja.
 
6. Skär upp köttet och servera, vi drack isvatten med en skiva ingefära i till maten, mycket gott! 
 
Vi betygsätter rätten till 8/10
 
 
 

Kalkonfilé med limeså...

0 Läs mer >>

Kalkonbröst med lime och ingefärssås
Rödbetsgravad laxpasta med grädde, tomat och persilja
Räkfrossa - rostat bröd och aioli
Pressylta med potatis och inlagda rödbetor
Morotssoppa med ingefära och kokosmjölk
Baconbiffar med klyftpotatis
Spenatsoppa med äggklyftor

Veckans meny

0 Läs mer >>
Första inlägget och vi lagar oh så inspirerande hamburgare!
 
Det här med att dricka alkohol tre gånger på samma vecka känns kanske som en rolig och bra idé när man är i planeringsatadiet. Sen kommer första januari och alla nyårslöften är som helt försvunna och lidande släpar man sig ner till närmaste pizzeria och frossar i kebab och flottdrypande pizzor och Cola!! Sen kommer helgen och man tar sig jublande ett par glas vin med vänner och monterar Ikea möbler. Dagen efter känns kroppen som en gammal möglig deg och det mesta tar emot men man biter ihop och tar på sig finstassen och går på 30 årsskiva. Och så kommer söndagen och man minns de där nyårslöftet om att köpa mindre skräpmat. MEN vi lovade inte att inte ÄTA skräpmat.... Så för att överleva en dag till och för att vi helt enkelt vill ha hamburgare efter att ha varit bakis i vad som känns som en hel vecka så är de vad som bjuds i Casa de Sackis ikväll.
 

 
 
Hamburgare med rotfruktsstrips och friterad vitlök
 
Ingredienser 2 port.
 
Hamburgare:
2 hamburgare ( ICAs baconburgare)
2 hamburgerbröd 
1 tomat, skivad hel så att du får stora runda skivor
Sallad (isbergssallad)
Gurka, ca 3 skivor per burgare 
1/2 Rödlök, skivad i halvmånar
1/2 Gul lök, skivad i halvmånar
5 msk smör
Olivolja
Senap, ketchup, dressing, BBQ sås och vad mer du vill ha på din burgare.
 
Rotfruktsstrips:
3 potatisar
2 morötter
1/4 kålrot
3-4 dl olja
 
Friterad vitlök
4-10 vitlöksklyftor, beroende på hur mkt du älskar vitlök
 
Tillaga:
 
1. Skala och skiva den gula löken, smält 2 msk smör och lite olja i en stekpanna och stek löken på låg värme tills den är genomskinlig dra ner värmen på lägsta nivå och låt löken rostas under tiden du tillagar resten, ca 40 min. Löken ska bli gyllene. 
 
2. Koka upp vatten och rikligt med salt (1-2 tsk) i en kastrull. Skala och skiva rotsakerna, koka tills dom är aldente. Värm under tiden upp olja på medelvärme i en kastrull. Om du använder en stor kastrull kan du behöva mer olja, rotsakerna ska täckas av oljan och "koka". Ha gärna ett lock nära till hands om oljan skulle bli för varm och börja brinna, man släcker elden genom att kväva den med locket. Kom ihåg, aldrig vatten i varm olja!
 
3. Låt rotsakerna rinna av ordentligt i ett durkslag, lägg i vitlöksklyftorna och fritera tillsammans med rotsakerna tills dom är mjuka, fritera rotsakerna i omgångar tills gyllene, låt rinna av på hushållspapper och fritera sedan en gång till för krispiga strips och salta efteråt. 
 
4. Stek hamburgare ca 3 min per sida beroende på tjocklek. När du vänder ha,burgaren  lägg på en ostskiva eller två så att den börjar smälta. 
 
5. Montera din burgare som du vill ha den med sallad, grönsaker och såser, våga leka med smakerna! Avocado, Rucola och äpple är jättegott eller varför inte testa ajvar relish eller mango raja. Bara din fantasi sätter gänser. Servera omedelbums med stripsen och vitlöksklyftorna.
 
 
 
Det är lättare att bygga ihop burgaren om allt ligger framme, salta gärna försiktigt på grönsakerna för att dra ut vätska och koncentrera smakerna.
 
 
Icas burgare får 4 av 5 Mumms!
 
 
Glöm inte locket!
 
 
 
 

Nya året - bakisburga...